Арбитражни залози: Ръководство, обяснение и примери

Чували ли сте за арбитражни залози, но нямате представа какво означава това или как хората печелят пари от тях? Днес е щастливият ви ден. Попаднали сте на точното място! Продължете да четете, за да разберете всичко важно за тях!

Ще обясним основите на спортните арбитражни залози с прости, ясни примери и ще ви покажем как да използвате тези принципи за сигурна и дъгосрочна финансова печалба!

Ще покрием също много реалните и често пренебрегвани рискове от арбитражните залагания, които мнозина „специалисти“ игнорират, или не споделят със своят аудитория. Е, да започваме!

Какво е арбитраж?

За да разберете какви са тези залози, е важно да започнем от самото начало, а именно какво значи арбитраж. Арбитражът (наричан на кратко на английски arbing) е практиката да се закупи нещо (обикновено актив или продукт) и след това да се продаде почти веднага на друг пазар срещу по-висока цена. Често (неправилно) се споделя представата, че това действие носи безрискова печалба.

Тази практика се среща на всеки пазар, където един и същи артикул има потенциал да бъде продаден на различни цени.

На финансовите пазари това може да се случи при търговия с акции или валута. Макар и доста рядко, някои компании са били листвани на множество фондови борси и преди. Когато един и същ артикул (в този случай дял в конкретна компания) се купува и продава на различни пазари, възниква потенциалът за възможност за случаен арбитраж.

Например, ако акциите на Apple се купуват и продават за $100 на NASDAQ, но на $102 на Нюйоркската фондова борса (NYSE), потребителят може да закупи акции на NASDAQ и да ги продаде веднага на NYSE, осигуряавйки си $2 печалба!

Какво е арбитраж

Друг пример е арбитражът на дребно. Често срещан бизнес модел за търговските обекти е да купуват стоки на едро от задгранични фабрики на стойност X за единица, след което да ги продават поотделно на потребителите за стойности кратни на тази сума X.

Например, един обикновен вентилатор на стойка може да бъде закупен на едро за 3 лв. за бройка. След това може да бъде продаден поотделно на потребителите за 15 лв. за бройка, създавайки печалба от 12 лв. на бройка (игнорирайки други разходи).

Държавата, в която се произвеждат вентилаторите, оценява вентилаторите на много по-ниска цена от отвъдморските пазари, следователно има възможност за качествен и доходоносен арбитраж!

Какво представляват спортните арбитражни залози?

Може би се чудите как концепциите за арбитраж се прилагат към света на хазарта и по-конкретно спортните залози. Подобно на примерите по-горе, хората, които се възползват от арбитражните залози, използват разликите в цените на множество пазари за един и същи „артикул“.

В този случай различни букмейкъри (пазари) определят коефициентите (цените) за изходите от различни спортни събития (артикулите).

В един идеален, хипотетичен свят, букмейкърите биха могли да изчислят перфектно вероятността от изхода на всички спортни събития и съответно да определят точно коефициентите си. За наше щастие обаче, живеем в един несъвършен свят, където тези вероятности се изчисляват по различен начин от различните букмейкъри.

Ако букмейкър А има различно мнение от букмейкър B относно победителя в Шампионска лига на УЕФА, може да е възможно да заложите на резултат C в букмейкър A и резултат D в букмейкър B и в крайна сметка да сте на печалба, независимо от резултата!

Това е същността на спортните арбитражни залагания.

Какво представляват спортните арбитражни залози

Възможностите за арбитражни залози също могат да възникнат, когато някои букмейкъри реагират по-бързо от други на новини, които могат да повлияят на резултата от спортно събитие. Ето и един хипотетичен пример. Медиите пускат новина, че звезден играч на Реал Мадрид е изкълчил глезена си по време на тренировка, точно преди важен мач. На Буикмейкър Х му трябват 15 минути да обновят коефициентите си за предстоящата среща, но Букмейкър Y се нуждае само от 5 минути. В такъв случай разполагате с 10-минутен прозорец, предлагащ възможност за арбитражни залози!

Все още не ви е ясно? Нека се поразровим в няколко примера!

Примери за арбитражни залози

За тези, които не са запознати с това как работят коефициентите за залагане, коефициентът от 2,00 показва, че ако залогът ви е успешен, ще получите 2,00 пъти повече пари, които първоначално сте заложили на залога. Например, ако сте поставили залог в размер на 10 лева и спечелите, ще получите печалба на стойност 10 лв. * 2.00 ( коефициентът) = 20 лева.

За събития, при които има само два изхода (победа или загуба), коефициентът от 2,00 за всеки от изходите означава, че има четен (50%) шанс и двата изхода да се случат.

Примери за арбитражни залози

В действителност обаче букмейкърът трябва да има предимство, за да печели пари (в края на краищата те са бизнес!). Поради тази причина, дори и да смятат, че има равен шанс и за двата изхода, те биха поставили коефициенти от рода на 1.90 и за двата резултата.

Ако двама играчи решат да заложат 100 лева на 2 различни резултата, букмейкърът ще получи 200 лева в заложени залози. Истината обаче е, че ще изплати само 190 лева на играча, който спечели. Това означава, че хазартният оператор печели чиста печалба от 10 лева (разликата между залозите. Товва се нарича 5% марж на печалба за букмейкъра (10 лв. / 200 лв. = 5%)

Като се има предвид, че букмейкърът винаги ще има марж на печалба, вграден в своите коефициенти, възможностите за арбитраж не са възможни чрез залагане на всички резултати чрез един и същ букмейкър. Възможността за арбитраж съществува само и единствено между различни букмейкъри.

Примери

Тенис мачовете са чудесен пример, тъй като имат само два изхода (победа за играч 1 или победа за играч 2). Не е възможно един мач да завърши наравно.

Да кажем, че Новвак Джокович и Рафаел Надал предстои да се срещнат на финала на Откритото първенство на Франция. Надал има силен рекорд на клей, така че е явен фаворит. Различните букмейкъри обаче имат различни мнения за това колко голям фаворит всъщност е той. Ето и едни примерни коефициенти от двата водещи букмейкъра в България – Bet365 и Betano.

Букмейкър: Рафаел Надал Новак Джокович
Bet365: 1.20 коефициент 4.70 коефициент
Betano: 1.29 коефициент 4.00 коефициент

Всеки от букмейкърите е определил индивидуално своя марж на печалба спрямо своите коефициенти.

Тенис мачовете

Нека вземем най-високите налични коефициенти за Надал (1.29 при Betano) и най-високите коефициенти за Джокович (4,70 при Bet365). Аако заложим на всеки от тях с много конкретен залог, е възможно да сме, независимо кой ще спечели.

Залог Надал Джокович Потенциална печаллба
Bet365 107.68 лева 1.20 4.70 560.10 лева
Betano 392.32 лева 1.29 4.00 560.09 лева
Общо: 500.00 лева

Залагайки общо 500 лева и в двата букмейкъра, ние си гарантираме минимална печалба от 506.09 лева, което е чиста печалба от 6.09 лева (1.22%).

6.09 лева може да не звучи много, но когато установите, че бихте могли да заложите тези пари за мач, който ще се проведе утре, и след като мачът приключи да ги заложите отново за друг мач, който ще се проведе на следващия ден, е ясно, че печалбите ви могат много бързо да се увеличат!

Много по-добре, отколкото да печелите няколко процента на година от лихва, инвестирайки средствата си в някоя банка!

Най-хубавото е, че всичко може да се направи от комфорта на дома ви само с компютър и стабилна интернет връзка!

Как се намират възможности за арбитражни залози?

Въпреки че е възможно да се намерят възможности за арбитраж чрез ръчно сравняване на коефициентите на множество сайтове на букмейкъри за отделни събития, много търговци предпочитат да използват софтуер, който върши цялата работа вместо тях.

Софтуерът сравнява коефициентите с десетки букмейкъри за хиляди спортни събития едновременно и ви предупреждава, когато се открие възможност за арбитраж.

Този софтуер обикновено се предлага като абонаментна услуга, т.е. ще трябва да си заплатите, за да го използвате.

Законни ли са спортните арбитражни залагания?

След като потребителите чуят за спортни арбитражни залагания, почти всички имат една и съща реакция. Законно ли е? Ние автоматично приемаме, че ако има начин да получите пари онлайн толкова лесно, той трябва да е незаконен!

Всъщност точно обратното. Това е абсолютно законно, стига държавата ви на пребиваване да позволява онлайн спортни залагания. Вие просто правите залози с множество букмейкъри, което изобщо не е незаконно.

Защо всички не използват арбитражни залози тогава?

След като прочетете статията, най-вероятно ще се зачудите защо всички не се възползват от възможностите за арбитраж. Е, има си основателна причина!

Печалбите от арбитраж са „безрискови“ само в математиката и компютърните симулации. В реалния живот има редица фактори, които могат да изложат натуралния арбитражa на риск да понесе много реална загуба. Спортните арбитражни залагания не правят изключение от това.

Ето най-често срещаните рискове, пред които е изправен някой, който предприема спортни арбитражни залози, и за които трябва да внимава.

❌Човешка грешка

Неправилното изчисляване на това колко да заложите за всеки резултат може да ви изложи на потенциална загуба. Това може да бъде избегнато чрез използване на онлайн арбитражни калкулатори.

❌Промяна в коефициентите

След като направите своя залог при единия букмейкър, можете да отидете при втория букмейкър и да установите, че коефициентите им са са паднали.

Възможността за арбитраж може да е изчезнала, оставяйки ви или да залагате само на едната страна, или да заключите гарантирана малка загуба, като подкрепите втория изход от срещата при по-ниски коефициенти.

❌Залогът не е приет

След като направите първия си залог, може да установите, че залогът ви с втория букмейкър не е приет.

Това обикновено се случва, ако направите залог, надвишаващ максимално допустимата сума за букмейкъра. Дисбалансът в залога между двата букмейкъра може да ви изложи на сигурна загуба.

❌Осезаема грешка / анулиран залог

Букмейкърът може да анулира вашия залог (дори и след приключване на мача!), ако прецени, че е допуснал очевидна грешка с коефициентите (като обръщане на коефициентите между двете страни или подобно).

Имаше редица твърдения за осезаеми грешки от букмейкъри в доста съмнителни ситуации (т.е. грешката не е толкова очевидна). По-малко реномираните букмейкъри е по-вероятно да анулират вашите залози. В случай на осезаема грешка, вашият залог ще ви бъде върнат.

Все пак, за да не попадате в подобни ситуации, е важно да използвате само доказали се, лицензирани онлайн букмейкъри, каквито ще намерите в нашата платформа.

❌Разлики в правилата

Класически пример за това се случва в тениса. Тенисистите могат да се оттеглят преди края на мача, ако са контузени или имат друга причина за това.

Някои букмейкъри ще считат, че играчът се оттегля като „губещ“ от мача, докато други букмейкъри ще анулират всички залози (ще ви бъде върнат залога) в случай на оттегляне.

Ако сте подкрепили оттеглящия се играч с букмейкър, който смята оттеглянето му като „загуба“, това може сериозно да навреди на финасите ви, тъй като другият залог няма да бъде печелиш, а просто ще ви бъде върнат!

❌“Фалшив арбитраж“

Понякога софтуерът за търсене на арбитраж може по погрешка да съпостави коефициентите между две отделни спортни събития. Това може да доведе до „фалшив арбитраж“, който не съществува в действителност. Винаги проверявайте двукратно коефициентите, преди да направите своите залози!

❌Лимитиран акаунт

Най-често срещаният професионален риск за арбитражерите на спортни залагания е техният акаунт да бъде лимитиран или напълно затворен от букмейкъра.

Всеки играч, който печели твърде много или печели твърде често, може да бъде „възнаграден“ с лимитиране или затваряне на сметката си. След като това се случи, малко може да се направи, за да се възвърне всичко постарому.

Заключение

Спортните арбитражни заллози са определено интересен начин да направите страничен доход онлайн, като използвате несъответствията в коефициентите между различните букмейкъри.

Макар че едва ли ще ви донесат милиони, те могат да ви донесат доста прилични суми. Всеки отделен арб води само до малка печалба, но повтаряйки процеса многократно, можете да се насладите на приличен доход от него в дългосрочен план.

Достоен оборотен капитал, бърза интернет връзка, софтуер за лов на арбитражи и внимание към детайла са необходими, за да успеете в света на арбитражния хазарт.

Арбитражните залози могат да се комбинират с други тактики, като съчетани залагания, за да увеличите допълнително печалбите си.

Често задавани въпроси

1. Незаконни ли са арбитражните залагания?

Въпреки че правенето на арбитражни залози не е незаконно само по себе си, то се разглежда много негативно от букмейкърите и често може да доведе до анулиране на залози, ако бъдете разкрити. Това може да има въздействащ ефект, ако залог на резултат А бъде отменен с букмейкър А, но резултат B не бъде отменен с букмейкър B, което означава, че може да сте в сериозно загуба, като се имат предвид големите залози, които се изисква да направите.

2. Ще бъде ли лимитиран/блокиран акаунтът ми поради „измама“?

Не е необичайно букмейкърси акаунти да бъдат лимитирани, ако хората са заподозрени, че използват сигурни залози. Ето защо, обърнете екстра внимание на предпазливостта, когато подхождате към арбитражните залози въпреки обещаната гарантирана печалба.

3. Как букмейкърите откриват арбитража?

Спортните букмейкъри нямат точна и ясна схема за намиране на арбитражни залагащи. Те обаче могат да познаят дали правите арбитражни залози въз основа на размера на вашите на залози, честота на депозит/теглене, видове залози и/или любими пазари.