Азиатски Хендикап – Какво представлява и как да го използвате?

Азиатският хендикап е популярен пазар за залагания, чиито предимства се виждат от нарастващ брой букмейкъри. Както може би се досещате, той е кръстен на географската област на Азия, откъдето произхожда. През последните десет години той стана изключително популярен по целия свят, така че днес е част от офертата на най-големите имена в световната сцена на залаганията, но се предлага и от по-малко известни букмейкъри. Същността на този пазар на залагания е, че разликата между два спортни отбора понякога може да бъде твърде голяма. Фаворитът обикновено е по-силният отбор и винаги е хендикапиран с отрицателен знак (-), докато по-слабият отбор е хендикапиран с положителен азиатски хендикап (+).

Азиатският хендикап за първи път придобива популярност при залагане на футболни мачове. В този случай стойността на хендикапа се изразява в броя голове. Както споменахме, фаворитът винаги е хендикапиран с отрицателна стойност (-), а на по-слабия отбор винаги се дава предимство под формата на даден брой голове. Известно е, че азиатският хендикап се превърна в изключително популярен пазар за футболни залози, но с времето се разшири и в други спортове. Ще го намерите като опция за залагане в много европейски и световни букмейкъри и ще можете да го използвате за спортове като тенис, волейбол, баскетбол, американски футбол и т.н.

Азиатски хендикап във футбола

Нека да се опитаме да представим един пример за азиатски хендикап във футбола. Представете си футбола среща между Барселона и Гранада. За момента Барселона е на 3-то място в класацията на първенството, а Гранада на 18-то. Ясно е, че Барса са фаворити в срещата. Ето защо, букмейкърите могат да предложат на Гранада положителен хендикап от вида (+1). Този хендикап означава, че хазартният оператор добавя +1 гол към крайния брой отбелязани голове от Гранада. Абсолютно същото би значело и хендикап Барселона (-1) – един от головете на Барселона бива приспадан.

Чудите се как ще ви помогне този пазар? Е, нека ви покажем. Ако заложите на Барселона като краен победител с Азиатски хендикап -1, това означава, че Барселона трябва да бият Гранада поне с 2 гола преднина, за да бъде вашият залог печеливш. В случай, че поставите такъв залог и мачът свърши с краен резултат 1 на 0, това означава, че в очите на букмейкъра крайният резултат е 0 – 0, следователно и вашият залог ще бъде губещ.

Може да разгледате в следната снимка част от Хендикап опциите, които предлага Bet365:

Bet365 Азиатски Хендикап

Примери за азиатски хендикап

Азиатският хендикап е разделен на няколко подтипа според височината на лимита на хендикапа, зададен преди това. Например, в азиатския хендикап, свързан с футболни залагания, букмейкърите могат да определят границите на азиатския хендикап от рода на 0 гола, 0.25 гола, 0.5 гола, 0.75 гола, 1 гол, 1.25 гола, 1.5 гола, 1.75 гола, 2 гола  и така нататък. Всеки от тези линии ще имат различни коефициенти, но те със сигурност ще бъдат по-високи от опцията за крайния изход и победителя в мача. Също така за всеки от предлаганите лимити можете да залагате на фаворит или аутсайдер. По-долу са най-често срещаните лимити за азиатски хендикап, които ще можете да намерите в букмейкърите.

Хендикап 0.0

Азиатският хендикап 0.0 е същият като пазара на залагания за равенство без залог (DNB) или залагания на победител. Както вероятно вече знаете, ако мачът, на който сте заложили, завърши наравно, букмейкърът ще върне залога ви. Ако отборът, на който сте заложили, спечели, вашият залог ще бъде печеливш, а ако този отбор все пак загуби вашият залог също ще загуби.

Хендикап 0.25

Тази форма на азиатски хендикап с една четвърт от гол (0,25) е по-сложна от предишната, която споменахме. Хендикап на четвърт линия, може да бъде маркиран като: (0, 0.5), (1/4) или най-често (0.,25). Когато залагате на хендикап 0.25, изплащането ви ще бъде разделено на две. Половината от залога ще отиде при Хендикап линия 0.0, а другата половина при Хендикап линия 0.5. Това разделение се третира като два отделни залога, всеки с половината от общия размер на залозите.

Именно поради сложността на разпределението на ролите могат да възникнат четири различни резултата:

 • Пълна печалба: И двата залога печелят (покриват резултатната линия)
 • Половин печалба: Единият залог печели, а другият залог е невалиден (възстановяване на залога)
 • Половин загуба: Единият залог е невалиден (възстановяване на залога), а другият залог губи
 • Пълна загуба: И двата залога губят (нито един не покрива резултатната линия)

Тези резултати са валидни за всички Азиатски хендикап залози на четвърт линия.

При азиатски хендикап 0.25, отборът аутсайдер има преднина от четвърт гол преди началния удар. Нека разгледаме следния пример, за да онагледим ситуацията:

Монако с коефициент 2.00 – Лион с коефициент 1.90

Вие залагате 100 лева на Монако, за да спечели пазара на азиатски хендикап -0.25.

 • Ако Монако спечели мача, вие печелите залога.
 • Ако резултатът е равен, губите половината от залога (50 лева), а другата половина (50 лева) ви се връща.
 • Ако Лион спечели, залогът губи.

Вие залагате 100 лева на Лион, за да спечели хендикапа +0.25.

 • Ако Лион спечели, вие печелите залога.
 • Ако се получи равенство, вие получавате половината залог обратно и печелите другата половина (50 лева) при коефициент 1.90. Все още сте на печалба.
 • Ако Лион загуби, губите залога.

Азиатски хендикап 0.5

В този случай играта започва при резултат 0:0.5 (хандикап на половин гол). Отборът аутсайдер има предимство от половин гол преди началния удар.

Порто с коефициент 1.85 срещу Бенфика с коефициент 2.00

Вие залагате 100 лева на Порто, за да спечели -0.5 азиатски хендикап. Използваме символа минус (-), ако отборът има преднина на пазарите за залагания.

 • Ако Порто спечели, вие печелите залога.
 • Ако Бенфика спечели или играта завърши наравно, губите залога.

Залагате 100 лева на Бенфика, за да спечелите +0.5 азиатски хендикап. Използваме символа плюс (+), ако отборът има преднина на пазарите за залагания.

 • Ако Бенфика спечели или играта завърши наравно, вие печелите залога.
 • Ако Порто спечели, губите залога си.

Хендикап 1.25

Азиатски хендикап 1.25 е залог, с който залагате на Азиатски хендикап 1 с половината от залозите и на Азиатски хендикап 1.5 с другата половина. Използваме този залог, когато смятаме, че фаворитът ще спечели с хендикап, но също така искаме да намалим загубата в случай, че спечели само с един гол разлика. Ето и пример за азиатски хендикап +/- 1.25.

Виждаме предстоящ мач между Леванте(ясен аутсайдер) и Реал Мадрид (ясен фаворит).

Решавате да заложите 100 лева на Леванте на азиатски хендикап +1.25.

 • Ако отборът спечели или направи равенство, печелят и двете линии на хендикап залога.
 • Ако отборът загуби с 1 гола, хендикапът от линия + 1.5 печели, докато хендикапът от линия + 1 се счита за невалиден и половината от вашия залог се възстановява.
 • Ако отборът загуби с 2 или повече гола, и двете линии на хендикап залога губят.

Репавате да заложите 100 лева на Реал Мадрид на азиатски хендикап – 1.25.

 • Ако отборът спечели с 2 или повече гола, печелят и двете линии на хендикап залога.
 • Ако отборът спечели с 1 гола, хендикапът от линия – 1.5 губи, докато хендикапът от линия – 1 се счита за невалиден и половината от вашия залог се възстановява.
 • Ако отборът направи равенство или загуби, и двете линии на хендикап залога губят.

Азиатски хендикап 1.5

Една от най-известните азиатски линии в залаганията на футболен хендикап е линията +/- 1.5. Тук играта започва с линия 0:1.5 (хендикап 1.5).

Отборът аутсайдер има предимство от гол и половина преди началния удар. Няма обратен дял на този пазар.

Нека разгледаме предстоящ мач между Барселона с коефициент 1.90 срещу Еспаньол с коефициент 2.00

Вие залагате 100 лева на Барселона на азиатски хендикап -1.5.

 • Ако Барселона спечели с два или повече гола, вие печелите залога.
 • Ако Барселона победи с голова разлика, или резултатът от мача е равен, или Еспаньол победи, губите своя залог.

Да предположим, че залагате 100 лева на Еспаньол +1.5 азиатски хендикап.

 • Ако Еспаньол не загуби или загуби само с голова разлика (1-0, 2-1), вие печелите залога.
 • Ако Барселона спечели с два или повече гола разлика, губите залога.

Азиатски баскетболен хендикап

За да обясним най-добре приложението на азиатския хендикап в баскетболните залози, ще ви представим лесен пример. Ще вземем баскетболен мач, в който играят отборите на Голдън Стейт Уориърс и на ЛА Лейкърс. Да кажем, че отборът на ЛА Лейкърс има хендикап от +10 точки преди началото на мача. Това би означавало, че ако заложите на Голдън Стейт като Краен победител, вие прогнозирате, че този клуб ще спечели с поне 11 точки. Ако все пак смятате, че разликата ще бъде под 11 точки, ще заложите на ЛА Лейкърс като краен победител на линията азиатски хендикап +10. В този случай вашият фиш ще бъде печеливш, дори ако Голдън Стейт Уориърс спечелят, но с разлика в точките, по-малка от 11.

Азиатският хендикап се предлага основно от букмейкърите в десетичен формат от рода на 1.5, 3, 5, 7, 10 и т.н. Следователно възможността за равенство е елиминирана, тъй като отборите могат да спечелят само с цели числа (брой отбелязани точки). В този случай букмейкърите ви поставят в по-добра позиция, защото шансът ви да спечелите се е увеличил от 33% на цели 50%. Ако избраният от вас букмейкър все още предлага азиатски хендикап за цялото число, не се колебайте да направите залог.

Най-големите предимства на азиатския хендикап спрямо залагането на крайния изход са по-високите коефициенти, елиминирането на равенството и наличието на различни лимити за хендикап според различните квоти. От друга страна, недостатъците са честата липса на тази опция сред баскетболните игри, особено сред българските оператори, високи коефициенти, но с труднодостъпни лимити и възможност за загуба на залози, ако резултатът е равен при някои букмейкъри.

Азиатски хендикап в българските букмейкъри

Азиатският хендикап набира все по-голяма популярност сред българските букмейкъри. Поради тази причина те го предлагат много често като опция за различни спортни събития. Ако решите да се възползвате от този пазар, на първо място изберете букмейкър, който има лиценз и добра репутация. След подробен анализ, стигнахме до извода, че е най-изгодно да залагате на тази опция в Bet365, Betano и WINBET. Те не само са лицензирани и надеждни, но предлагат и малко по-високи коефициенти за този пазар за залагания, отколкото ще откриете в другите букмейкъри в България. По какъвто и начин да инвестирате в пазара азиатски хендикап, няма да сбъркате, независимо дали залагате на футбол, баскетбол или друг спорт, за който е валиден бонусът.

Заключение

Като се има предвид всичко споменато в тази статия, азиатският хендикап е чудесен вариант, който всеки уважаващ себе си букмейкър трябва да предлага на своите клиенти. Този пазар за залагания е подходящ както за начинаещи, така и за опитни играчи, тъй като е възможно значително да увеличите печалбите си в сравнение с някои други пазари за залагане. Освен това рискът се намалява и ограничава чрез разделянето му на два резултата. Правилата може да изглеждат сложни на пръв поглед, но бързо ще ги схванете, щом вникнете в написаното тук. Отделете малко време, за да научите правилно замисъла зад азиатския хендикап.

Успех с вашите залози!